INDIA GK Current Affairs 2018 General knowledge hindi questions paper pdf download online papers

0
India GK | indian general knowledge hindi questions paper pdf download online | bharatgk papers, Indian And International , Current Affairs In Hindi

We provide various exams papers Q. so read and check your GK from this largest Collection of India GK Questions for 2018 exams. 

Find General Knowledge (GK) 2018-2018 Questions and Answers for all competitive exam preparation
On this Page we provide latet information and updatest from India here we bring all Recent News, National trends,Important Points, Question & Answer for preparation of SSC, IBPS, IAS, UPSC, IBPS, BANK,clerk,PO , IBPS Clerical,CDS, NDA, PCS Railways and other Aptitude competitive exams.
Daily GK Updates on Banking.

Specially for REET 2018 EXAM 

Are you in search of latest current affairs 2018 in all months like January, February, March, April,
May, June, July, August, September, October, November, December months. Even banking written exams contains current affairs section. Every individual must have at least minimum knowledge regarding current affairs to know about the latest trends and news happening around the world. General Knowledge is the toughest part in competitive exams where current affairs questions are asked mainly. So candidates are suggested to not waste their time in searching of all month current affairs 2014 in various websites and blogs.

All career, information resources informations Current Affairs: Get all educational and career resources for student relating to india sports 2018 including articles, quizzes exams, dates, current affairs and other information for you the complete current affairs 2018 June month in detail. Check out the current affair updates 2018 given below.

IMPORTANT GK Questions
1. What is the Full form of PIN?
Answer. Postal Index Number
2. When did the Pin system Started in India?
Answer. 1972

3. Which is the first Indian post office outside Indian Territory?
Answer. Post office at Dakshin Gangotri in Antarctica (1983)

4. When did the speed post service started in India?
Answer. 1986

5. Which Governor General found Telegraph and Postal systems?
Answer. Lord Dalhousie

6. When did the first General Post Office opened in India?
Answer. 1774 (Kolkata)

7. Which is the first postage stamp of India?
Answer. Sinde Dawk (1852)

8. World Postal Day is observed in:
Answer. October 9

9. Indian Postal Day is observed in:
Answer. October 10

10. Where is the highest post office in the world situated?
Answer. Hikkim (Himachal Pradesh)

11. When did Universal Postal Union founded?
Answer. 1874

12. In which year Money Order system introduced in India?
Answer. 1880

13. In which year Postal Life Insurance started in India?
Answer. 1884

14. Where is postal staff college situated?
Answer. Ghaziabad (UP)

15. Who was the first Minister of Communication of India?
Answer. C.R.K Kidwai

16. Who is the author of Meghdootam?
Answer. Kalidasa

17. How many electrons does hydrogen have?
Answer. One

18. What is the international standard unit for measurement of Temperature?
Answer. Kelvin

19. What is the currency of Bangladesh?
Answer. Taka

20. Amartya Sen was awarded Nobel Prize for his contribution in:
Answer. Economics

Indian origin scientist wins Heinz Award[27/04/2018]

Sangeeta Bhatia an Indian-origin scientist at Massachusetts Institute of Technology, has been named the recipient of the 2018 Heinz Award for Technology, the Economy, and Employment. The award includes an unrestricted prize of $ 2,50,000 for develop artificial human microlivers for drug testing and her work in tissue engineering and disease detection. The Heinz Awards annually recognise individuals for their extraordinary contributions to arts and humanities; environment; human condition; public policy; and technology, the economy, and employment.
Shri Rajiv Ranjan Verma appointed as DG RPF[22/04/2018]

The Appointments Committee of the Cabinet has approved the proposal of the Ministry of Railways for appointment of Shri Rajiv Ranjan Verma, IPS, as Director General, Railway Protection Force, Railway Board for a period upto the date of his superannuation i.e. 29.02.2018 from the date of assumption of charge of the post or until further orders, whichever is earlier.
Dr Nasim zaidi takes over as new CEC[19/04/2018]

Dr. Nasim Zaidi has assumed charge as 20th Chief Election Commissioner (CEC) succeeding Sh. H. S. Bramha. Sh. H.S. Brahma laid off his office on 19th April 2018 after completing his tenure. Prior to this Dr. Nasim Zaidi has served as Election Commissioner since 7.8.2012. Before joining the Election Commission, Dr. Zaidi had served the nation as a long time civil servant of the Indian Administration Service.
Justice Waghela new Odisha Chief Justice[14/04/2018]

Chief Justice of the Karnataka High Court, Justice Dhirendra Hiralal Waghela, will be the next Chief Justice of the Odisha High Court, a notification from Rashtrapati Bhavan in New Delhi.
Sania seals historic world no. 1 rank with Charleston title[13/04/2018]

Sania Mirza created history by becoming the first female tennis player from India to achieve the world number one rank in doubles, following her stupendous title win at the WTA Family Circle Cup with partner Martina Hingis, in Charleston on 12th April 2018.
Nasim Zaidi will be the next Chief Election Commissioner[09/04/2018]

The President has appointed the senior-most Election Commissioner, Dr. Nasim Zaidi as the Chief Election Commissioner in the Election Commission. Dr. Nasim Zaidi will assume the charge of office of the Chief Election Commissioner with effect from the 19th April, 2018 vice Shri Harishankar Brahma consequent upon his demitting the office of the Chief Election Commissioner on the 18th April, 2018.
Navy receives first Scorpene Kalvari submarine[06/04/2018]

Defence Minister undocks the first Scorpene-class submarine Kalvari, the latest addition to the Indian Navy. It is build by Mazagon Dock Limited.
Amaravathi is going to be the new capital of Andhra Pradesh[02/04/2018]

The Andhra Pradesh cabinet approved Amaravathi as the name of the new capital city of the State. It also gave the nod to the first phase of the master plan prepared by Singapore government agencies.

here we will update all latest breaking news about politics,tv shows, history, leaders, sports sections, education, entertainment , music, movies ,review, who will be, who was the, when and where the all in india in past , current time .this post is helpfull for all those who studies in different coachings or as a jobseeker for prepare a inter view to clear exam with best grade marks,MCQ questions. all candidates can download this inof as PDF, Ms word, this is in english and hindi lang.

 Here we are providing you Download GK Feb & March 2018 Question & Answer PDF. Here we are also providing you Gk question answer for maths, Physics, arihant,manohar pandey, chemistry all the subject ans also provide the Gk question related to the Indian history, political questions.

सामान्य ज्ञान, करेन्ट अफेयर व सरकारी नौकरी के अपडेट लगातार हासिल करने के लिए हमें फेसबुक पर ज्वॉइन करें

Ind GK SAMPLE PAPER FREE DOWNLOAD, indiaian gk in hindi and English,  latest current gk for general knowledge for comptition, bank exams,ssc pariksha, सामान्य ज्ञान 2018 for interview, entrance test and competitive exam

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY